Material i solskydd

Solskydd tillverkas i olika material i och med att solskydden är mycket olika. Det är naturligtvis inte samma material i en terrassmarkis, som i en träpersienn.

Slitstarkt material för svenskt klimat

Det är bara att inse att vårt svenska klimat utsätter solskydd för mycket stora påfrestningar. Det kan vara mycket varmt på sommaren med många soltimmar. Luftfuktigheten kan vara mycket hög. På vintern kan det vara mycket kallt. Allt detta vill vi att våra solskydd ska klara av att hantera. Därför är det viktigt att man väljer solskydd som är tillverkade av material som håller hög kvalitet. Det behövs slitstarka material i vårt svenska klimat.

Färg som håller

Ett vanligt problem med olika solskydd är att de tappar färgen med tiden. De utsätts helt enkelt för stora påfrestningar i form av väder, vind och solljus. 

När det gäller markiser utomhus handlar det mycket om vilken markisväv du väljer. Genom att välja markisväv av hög kvalitet kan du förlänga livslängden på din markis.

Markisväv

Din markisväv bör vara spinnfärgad. Det innebär att väven färgas redan innan den spinns till tråd. Markisen är därmed färgad på djupet och är mer tålig för olika påfrestningar. 

Markisväven bör också vara av acryl. Acryl har i tester visat sig klara påfrestningar från väder och vind, betydligt bättre än polyester, som annars är vanligt i markiser. 

Genomskinlig väv eller tyg

När det gäller vertikalmarkiser, som helt täcker fönstren på utsidan eller exempelvis pliségardiner som kan täcka fönstret helt på insidan kan det också vara intressant med mer genomskinliga vävar. Detta finns oftast som ett alternativ och du kan därmed täcka fönstret med ett solskydd och samtidigt se ut.

Impregnering

När det gäller olika typer av vävar eller dukar, är det naturligtvis även aktuellt med impregnering. Det finns många olika sorters impegnering. Idag använder man ofta nanoteknik och impregnerar vävar med en extrem detaljnivå. Impregneringen är viktigt för vävens möjlighet att tåla fukt.

Rostfria komponenter

Rostfria komponenter är naturligtvis också viktigt i det svenska klimatet för solskydd utomhus. Rost bildas då järn möter vatten och syre. Syre är naturligtvis ständigt närvarande i luften och vatten är också ofta närvarande i svenskt väder. Rostfria beståndsdelar hjälper ditt solskydd att hålla längre.

Skydd mot UV-strålning

Ett solskydd ska inte enbart ge skugga, utan även skydda oss mot solens skadliga UV-strålning. Det är därför viktigt att ditt solskydd håller bra kvalitet.

Svensk kvalitet

När det gäller alla dessa punkter, är det en god idé att välja solskydd från svenska tillverkare. Solskydd som tillverkas med svenskt klimat i fokus, gör också kloka val när det gäller material. Man väljer helt enkelt material av hög kvalitet, därför att man vet vad som behövs.